Metaaltechniek & Machinebouw

Bewerkingen

Bewerkingstechnieken

Havelaar Metaaltechniek heeft vele technieken in huis om metaal te bewerken. Denk hierbij aan boorwerk, knipwerk, zaagwerk, zetwerk, draai en freeswerk, buigwerk, laswerk, vlakslijpen van metaal, brootsen, opspuiten van metaalpoeder, snijwerk. Hieronder vindt u enkele van deze technieken nader uitgelegd.

Bewerkingen metaal

 

Lasersnijden
Vanaf 2021 beschikken we over een Trumf Trulaser 3030 lasersnijder. Vanaf onze R&D afdeling worden snijtekeningen samengesteld en verstuurd naar de lasersnijder, die met extreme precisie de meest complexe onderdelen snijdt uit staal en RVS.

Watersnijden
Sinds 2011 snijden wij metaal met onze Flow waterjet watersnijmachine. Wij kunnen met deze machine vele materialen snijden tot grote diktes en een hoge nauwkeurigheid. Wij snijden dagelijks staal, roestvaststaal en aluminium, maar kunnen ook koper, messing, kunststof en hout watersnijden. Ook voor het digitaliseren van het snijwerk kunt u bij Havelaar metaaltechniek terecht.

Automatisch Zaagwerk
Met onze automatische zaaginstallatie kunnen we manloos zagen. Met name interessant voor de grotere serie’s. Wij kunnen automatisch zagen tot Ø130 in staal, RVS en aluminium.

Knippen
Wij knippen staal tot 3100 x 10mm, aluminium 3100 x 12 mm en RVS tot 3100 x 8 mm.

Zetwerk
Havelaar & Hak beschikt over een CNC kantbank met een capaciteit van 3100 mm x 110 ton. Beschikbare V groeven: 13, 16, 19, 25, 32, 45, 52 en 76 mm.

Boren, tappen, ruimen, verspanen
Onze goed uitgeruste boor, draai, frees afdeling produceren we een tal aan aluminium, RVS en stalen producten. Vaak als onderdeel van complete metaalproducten. De boor capaciteit is Ø50mm in staal en aluminium, Ø35 in RVS. Grotere gaten kunnen we watersnijden.

Conservering
Buiten het in eigen beheer 2K coaten, verzorgen we ook stralen, schopperen, poedercoaten en verzinken van metalen. Bij verzinken bieden we onderscheid in elektrolitisch verzinken en thermisch verzinken, naargelang de toepassing en eind finish van het metaalproduct.

Thermisch verzinken
Bij thermisch verzinken worden metaal producten ondergedompeld in vloeibaar zink. De laag die zich hecht aan het metaal zal zorgen voor de bescherming tegen roest. De laagdikte is een paar tienden millimeter en wordt toegepast bij metalen die buiten opgesteld worden

Elektrolitisch verzinken en passiveren
Bij elektrolische verzinken worden metaalproducten in een waterige zinkoplossing gedompeld, welke middels elektrolitsch/chemisch proces het zink aan het metaal laten hechten. Door het passiveren ontstaat naar keuze een blauwe metallisch of een geel metallische afwerking. De laagdikte is doorgaands enkele honderste milimeters dik.

Coaten
Coaten ofwel natlakken is een goede bescherming voor zwart- of thermisch verzinkt staal. Met behulp van onze moderne SIGMA verf‑mengmachine kunnen we professionele lakken op kleur mengen volgens onder andere het RAL‑systeem. Deze lakken verwerken we volgens het 2‑laags systeem in onze eigen spuiterij. 2‑laagsstysteem wil zeggen: 1 laag primer (eventueel op kleur gebracht om dekking te verbeteren), 1 aflak op kleur. Coaten is een relatief goedkope bescherming voor uw producten, mede doordat u bespaart op transportkosten naar derden.

Poedercoaten
Poedercoating is het aanbrengen van een kwalitatief hoogwaardige afwerkinglaag van verf in poedervorm. Bij de toegepaste techniek wordt een mengsel van poeder en lucht met behulp van perslucht en een spuitpistool op het product aangebracht. Aan het poeder‑ en luchtmengsel wordt een elektrostatische lading meegegeven waardoor deze aan het product hecht. Vervolgens wordt het met poeder bedekte product in een moffeloven op hoge temperatuur gebracht. Door het smelten van de poederdeeltjes ontstaat een mooie egale en hechte laag. Het poedercoating procédé is milieuvriendelijk omdat er geen schadelijke oplos‑ en verdunningsmiddelen worden toegevoegd.